BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ SUNUM HAZIRLAMA İLKELERİ
Bir Powerpoint sunumu hazırlanırken dikkat edilecek hususlar aşağıda verilmiştir
1- Sunumun ilk slaytında konu başlığı ve hazırlayan(lar)a ait bilgiler bulunmalıdır.
2- İkinci slaytta, içindekiler bölümü yani üzerinde durulacak konu başlıkları (sunu içeriği) maddeler halinde yer almalıdır.
3. Sonraki slaytta, giriş bölümü verilmeli, sununun içeriği, amacı kısaca açıklanmalıdır.
4. Giriş bölümünü takiben sununun konu başlığı ile başlayan yeni bir bölüm oluşturulmalıdır.
5. Her alt başlıkta yeni bir slayta geçilmelidir.
6. Yeni slaytlarda ilgili alt başlıklara ilişkin çok temel bilgiler maddeler halinde verilmelidir. Her madde sözlü sunum sırasında açıklanmalıdır.
7. Konu ile ilgili görsel materyallere (resim, grafik, çizelge vb.) yer verilmesi sözlü sunumun etkisini artıracaktır. Ancak, bulanık resimlerin, okunmayan yazıların bulunmamasına dikkat edilmelidir. Grafikler, sadece verileri aktarmamalı, gerekli açıklamaları da içermeli, kendilerini anlatabilmelidir. Dinleyiciler açıklamaya gerek duymadan grafikleri tam anlamıyla çözümleyebilmelidir.
8. Slayt sayısının sunum süresine göre ayarlanması gerekir. Örneğin; kırk beş dakikalık bir sunum için en az 15, en çok 30 slayt uygun olacaktır.
9. Sununun sonuç bölümünde konuyu özetleyen bir slayt hazırlanmalıdır.
10. Sonuç slaytından sonra kaynakçayı içeren bir slayt eklenmelidir.
11. Sununun bir teşekkür slaytı ile kapatılması olumlu etki bırakır.
12. Slaytlarda kullanılan renklerin uyumlu olmasına ve gözü yormamasına dikkat edilmelidir. Zemin rengi ile yazı renginin birbirine zıt olan (siyah – beyaz, lacivert – açık mavi gibi) tonlardan seçilmesi gerekir. Bir grubu motive etmek için kırmızı renk kullanılabilir. Kırmızı ve yeşil bir arada kullanılmamalıdır (Renk körleri düşünülmelidir). Yeşil renk sakinleştirici etki yapmaktadır. Sarı renk, zıt renkler ile birlikte okunabilirliği kolaylaştıran bir zemin olarak kullanılabilir. Mor renk, ekranda gözü fazlaca yorduğu düşünülen renklerden birisidir
13. Slaytların rahatlıkla okunabilmesi için yazı boyutunun (Punto) örneğin; başlıklar için 44, alt başlıklar için 32, metin için ise 28-20 boyutlarında olması uygundur.
14. Slaytlarda kullanılan yazı tipinin de izleyicilerin gözlerini yormaması, okunaklı ve her slaytta aynı olması gerekir.
15. Sunuların dilbilgisi hatası içermemesine, her slaytta yaklaşık 6 satır ve her satırda 6 kelime olmasına dikkat edilmelidir.
16. Slaytlar hazırlandıktan sonra bir deneme yapılarak, sunumun kaç dakika sürdüğü, vurgulanmak istenen her noktanın slaytta yer alıp almadığı, yani slaytların tam olup olmadığı kontrol edilmelidir.
17. Sunu dosyasından bir yedek kopya mutlaka yapılmalı, çıkabilecek olası problemlerin önüne geçilmelidir.