Ödev Hazırlama İlkeleri

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ ÖDEV HAZIRLAMA İLKELERİ

 

1- Ödevler; kolay anlaşılır, yazım kurallarına uygun ve daima üçüncü tekil şahıs kullanılarak hazırlanmalıdır.

2- A4 (21 x 29.7 cm) boyutunda kağıt kullanılmalıdır.

3- Sayfada; sol, sağ, üst ve alt kenar boşlukları 2.5 cm olmalı, metin iki yana yasla seçeneğiyle yazılmalıdır.

4- Metin, ödevin tümünde Times New Roman 12 punto yazı karakteri ile dik ve normal harflerle (italik yazıların kullanıldığı terimler hariç) yazılmalıdır. Başlıklar koyu olmalıdır.

5- Sayfa numaraları, sayfanın sağ alt köşesinde 11 punto büyüklüğünde olmalı, önünde ve arkasında çizgi vb. karakterler olmamalıdır.

6- Bütün bölüm başlıkları ondalık sistem ile numaralandırılmalıdır. Ana bölüm başlıkları 1, 2, 3 şeklinde, Alt bölüm başlıkları ise 1.1., 1.1.1., 1.2., 1.2.1., şeklinde çok haneli olmalıdır.  Birinci derece başlıklar 14 punto, koyu ve büyük harflerle; İkinci derece ve sonrasındaki alt başlıklar 12 punto, koyu ve sadece kelimelerin baş harfleri büyük olarak yazılmalıdır.

7- Metin 1.5 satır aralığında, satır başı için paragraf girintisi 1.25 cm olmalıdır.

8- Ödevin dış kapağında; Üniversite, Fakülte, Bölüm Adı 12 punto, hazırlanan ödevin ders adı ve konusu 16 punto, öğrencinin adı soyadı numarası 14 punto, dersi veren öğretim elemanının adı ve soyadı ile ödev tarihi 12 punto olacak şekilde yer almalıdır. Kapak sayfasından sonra içindekiler bölümü yani konu başlıkları maddeler halinde yer almalıdır.

9- Ödevin bizzat öğrenci tarafından hazırlanması ve orijinal olması dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. Kes-Kopyala-Yapıştır şeklinde özensiz, taklit hazırlama olmamalıdır. Ödev hazırlanırken birçok farklı kaynaktan yararlanılması ve böylece ödev içeriğinin zenginleştirilmesi sağlanmalıdır.

10- Kaynakça kullanımı ile ilgili akademik kurallara uyulmalı, alıntının yapıldığı yere mutlaka usulüne uygun şekilde atıfta bulunulmalıdır.

11- Ödevler PDF formatında teslim edilmeli veya öğretim elemanınca belirtilen alana/adrese yüklenmelidir.

12- Ödevin son kısmında “APA” kaynak gösterme şekline göre (internette bu gösterime kolayca ulaşılabilmektedir) oluşturulmuş bir kaynaklar listesi bulunmalıdır.

13- Ödevler, bilgisayar ortamında, öğrencinin kendisi tarafından hazırlanmalı, ödevin sonuna benzeşim oranının en fazla % 30 olduğunu gösteren Turnitin vb. yazılım programının raporu eklenmelidir.